Útfesték: mivel, hogyan, hol és miért készül útjelzés?

útfesték

Közúti biztonság nincsen közúti táblák és útjelzések nélkül, útjelzés nincsen útfesték nélkül. A festéket szerezze be az áruházunk kínálatából!

Az útjelzések felfestésének több oka is van. Szükség van az új jelzésekre egy frissen elkészült útszakaszon vagy egyéb helyszínen, ahol a burkolással végeztek. A régi felfestést is meg kell újítani, hiszen a festék bizonyos idő múltával kopik, halványodik.  Előfordulhat, hogy funkcióváltás miatt kell új jelzést felfesteni a régi helyére. A burkolat kaphat jelzést raktárakban, üzemekben, sportpályákon vagy parkolókban is.

Hogyan készül?

Az útburkolat jelző festéket két, alapvető módszerrel használják a jelek, feliratok véglegesítéséhez. Készülhet szabad kézzel vagy pedig sablon használatával az útjelzés. Kézi eszközöket, teddy hengert, ecsetet, szórópisztolyt, valamint útfestőgépet is alkalmaznak az útfestő szakemberek.

A burkolati jelekhez gyakorlatilag minden alkalommal ugyanolyan típusú útburkolat festéket használnak amennyiben végleges, jelek elkészítéséről van szó. Az egyik a hidegplasztik a másik pedig a melegplasztik festék.

A plasztik, tömb vagy pedig granulátum formában kapható. A festék formát úgy nyeri el, hogy a felfestés helyszínén, illetve festés előtt felhevítik a szükséges mennyiségben 160-220 celsius fokra, elkeverik, aminek következtében folyékony halmazállapotot kap az anyag. Még meleg állapotban kell elvégezni az útjelek festését, ezután megvárni, hogy kihűljön, illetve megszáradjon a festék. A festéshez elegendő pár milliméter vastagon felkenni az útburkolatra a festéket.

A ma gyártott útburkolatjelző festékek ismérvei közé tartozik a tartósság, kopásállóság és a könnyű kezelhetőség. Emellett az is szempont ezeknek a vegyipari termékeknek az előállításánál, hogy a környezetet kevéssé terheljék. Ennek érdekében a termékek vagy oldószer nélkül vagy csökkentett oldószer tartalommal készülnek a gyárakban.

A termékeinkről a legfontosabb információkat, illetve a termék jellemzőkről szóló leírást megtalálja a honlapunkon. Amennyiben felkeltette az érdeklődését a kereskedésünk kínálata a tájékoztatásunkat igényelje az elérhetőségeink egyikén!

Új hozzászólás