Közúti tábla: elsőbbséget szabályozó táblák

Közúti tábla:  elsőbbséget szabályozó táblák

A közúti táblák egyik típusa az elsőbbséget szabályozó táblát jelenti, ami a forgalomirányító táblák közé sorolható.

Az ilyen típusú közúti táblák azoknak az útszakaszoknak a mentén kapnak helyet, ahol a KRESZ szerint kötelező az elsőbbségadás. A táblák segítenek a közlekedőknek felismerni, hogy mely útszakaszon kinek van elsőbbsége. Több típusuk is megkülönböztethető aszerint, hogy hol és meddig tart az elsőbbségadás.

Alapanyag szerint készülhetnek fából vagy horganyzott acélból, különféle fóliás bevonatokkal. Egyik formájuk a csúcsára állított háromszög piros kerettel, a másik pedig a piros színű nyolcszög.

A biztonságos és rendezett közlekedés ezek nélkül a KRESZ táblák nélkül nem tud megvalósulni. A kihelyezésük több, mint indokolt, mert sok esetben az elsőbbségadás elmulasztása okozza a közúti baleseteket.

A baleseti statisztikák árulkodóak

A közúti baleset sajnos minden nap előfordul, hiába az összes óvintézkedés és szabály. Az emberek türelmetlenek, az időjárás változékony, a körülmények pedig összeadódnak. A statisztikák ki tudják mutatni, hogy hol, miért történik a legtöbb esetben baleset. Az elsőbbségadás elmaradása sajnálatos módon az élen járó okok között szerepel.

Érdekesség, hogy a kutatások szerint a balesetet okozók sokszor kifogástalan KRESZ ismeretekkel rendelkeznek. Hazánkban a a második legfőbb baleseti ok az elsőbbség meg nem adása. A mulasztás sokszor azért történik meg, mert az autós nem veszi észre időben a másik közlekedőt. Gyakran szimplán nem akarnak várni és azért előznek, hogy hamarabb előnyhöz jussanak.

Az autósok gyakran megengedik maguknak a figyelmetlenséget és a felelőtlenséget, mert nem hiszik, hogy velük meg fog történni a legrosszabb. Erre sajnos számos ellenpéldát látunk nap, mint nap. Az emberi tényező az, ami a balesetekhez a legtöbb esetben elvezet. A KRESZ táblák mellett felelősségteljesebb sofőrökre is szükség van.

Forduljon a cégünkhöz bizalommal, ha érdekelt a KRESZ táblák és kiegészítők kihelyezésében! A gyártástól a kihelyezésig minden feladatot vállalunk.

Új hozzászólás