KRESZ tábla: vigyázat, bukkanó!

kresz tábla

Számos KRESZ tábla sorakozik az utak mellett, a közterületeken, amiknek a feladata jelezni a közlekedőknek. Senki nem szeretne például ráfutni egy bukkanóra.

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szerint a veszélyt jelző táblák közé sorolható a bukkanót ábrázoló tábla. A fehér alapon fekete festékkel felfestett domború alakzat piros szegélybe foglalva, háromszög alakú táblán kapott helyet.

A bukkanókat jelző táblákra több útszakaszon is szükség lehet, de alkalmazzák kerékpárutaknál vagy éppen mélygarázsoknál szintén hasznosnak bizonyul. Mire figyelmeztet pontosan a bukkanó tábla és milyen következményekkel jár, ha egy járművel ráhajtanak?

Vigyázz, bukkanó!

A bukkanó KRESZ tábla elsősorban az egyenetlen úttestet mutatja. Egy útszakasz minősége, felülete nem ugyanolyan annak teljes hosszában. Egy konkrét szakaszon az út hepehupásabb, nincsen túl jó állapotban. Egy ilyen bukkanóra ráhajtani kerékpárral vagy autóval hirtelen lendületet, zökkenést idéz elő.

A kerékpáros könnyen elborulhat és az aszfalton köthet ki vagy árokba gurulhat az út környezetétől függően. Autóval bukkanóra hajtani szintén rejt magában balesetveszélyt, arról nem is beszélve, hogy a jármű is megrongálódhat, például az autó felfüggesztése.

Ennek a KRESZ táblának a másik esete a fekvőrendőrt jelző tábla. Minden autós hajtott már át fekvőrendőrön. Ezeket az objektumokat azért teszik ki, hogy a közlekedő sebességét lelassítsák. Jelzés nélkül hatalmasat tud lökni egy autó, amivel ráhajtanak gyanútlanul egy fekvőrendőrre.

A bukkanó táblához köthető még egy harmadik jelzés is, ami a korlátozottan belátható útszakasz közelében kerül kihelyezésre. Itt a jellegzetes domborzati viszonyok miatt kevésbé tudja a távot akadálytalanul átlátni a közlekedő.

A webshopunkban a KRESZ táblák nagy választéka elérhető. Minden tábla az érvényes szabványok alapján, időtálló minőségben készül. Alapvetően kettő típust forgalmazunk, az egyik a fából gyártott  változat, a másik pedig a horganyzott. A táblák fóliával bevonva, több méretben rendelhetőek.

Új hozzászólás